A PLUS – BELO

Eleganca vina A plus – belo je rezultat tenkočutnega spremljanja zorenja grozdja na izjemnih legah, skrbnega donegovanja v najboljših barikih in avtorske vloge glavnega enologa.

Tekoči letnik

2018

Alkohol

13,5% vol

Skupne kisline

5,56 g/l

pH

3,39

Ostanek sladkorja

Suho

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Pridelano samo v kakovostno najboljših letnikih. Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je bilo razpecljano, kratko macerirano in stisnjeno pri nizkih tlakih. Po 48 urah bistrenja s hlajenjem je bil pretočen le popolnoma bister del mošta v francoske barrique in fermentacija v njih. Po končani fermentaciji in poteku mlečnega razkisa je sledilo 12 do 24-mesečno zorenje v stiku z drožmi, s tedenskim dvigovanjem. Zorenje je potekalo ločeno po sortah. Po pripravi zvrsti je vino zorelo v inox posodah. 

Vino je barve starega zlata z mineralnimi odsevi. Aroma je razkošna in večplastna. Čutiti je zrelo sadje, maslene in mineralne note ter fino integrirane začimbe, ki so se razvile med zorenjem v lesu. Vino je v ustih polno, masivno in hkrati uravnoteženo, s čvrsto strukturo, ki mu napoveduje izjemno dolgo življenje.

Vino postrezite ohlajeno na 15 °C. Priporočamo ga h hobotnici na žaru, rižoti s tartufi in k sirom s plemenito plesnijo. A plus – belo ima potencial staranja 10 let in več.