A PLUS – BELO

Eleganca vina A plus – belo je rezultat tenkočutnega spremljanja zorenja grozdja na izjemnih legah, skrbnega donegovanja v najboljših barikih in avtorske vloge glavnega enologa.

Letnik

2016

Alkohol

13,5% vol

Skupne kisline

4,4 g/l

pH

3,72

Ostanek sladkorja

4,5 g/l

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Pridelano samo v kakovostno najboljših letnikih. Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je bilo razpecljano, kratko macerirano in stisnjeno pri nizkih tlakih. Po 48 urah bistrenja s hlajenjem je bil pretočen le popolnoma bister del mošta v francoske barrique in fermentacija v njih. Po končani fermentaciji in poteku mlečnega razkisa je sledilo 12 do 24-mesečno zorenje v stiku z drožmi, s tedenskim dvigovanjem. Zorenje je potekalo ločeno po sortah. Po pripravi zvrsti je vino zorelo v inox posodah. 

Vino je barve starega zlata z mineralnimi odsevi. Aroma je razkošna in večplastna. Čutiti je zrelo sadje, maslene in mineralne note ter fino integrirane začimbe, ki so se razvile med zorenjem v lesu. Vino je v ustih polno, masivno in hkrati uravnoteženo, s čvrsto strukturo, ki mu napoveduje izjemno dolgo življenje.

Vino postrezite ohlajeno na 15 °C. Priporočamo ga h hobotnici na žaru, rižoti s tartufi in k sirom s plemenito plesnijo. A plus – belo ima potencial staranja 10 let in več.