A PLUS – RDEČE

Eleganca vina A plus – rdeče je rezultat tenkočutnega spremljanja zorenja grozdja na izjemnih legah, skrbnega donegovanja v najboljših barikih in avtorske vloge glavnega enologa.

Letnik

2015

Alkohol

14,5% vol

Skupne kisline

4,54g/l

pH

3,71

Ostanek sladkorja

3,8g/l

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Pridelano samo v kakovostno najboljših letnikih. Vsaka sorta je pridelana posebej. Vse grozdje je vinificirano ločeno. Izvedena je bila dolga maceracija pri temperaturi 25-28˚C. Merlot je bil maceriran 15 dni, cabernet sauvignon 18 dni in cabernet franc 13 dni. Po maceraciji in fermentaciji so bila vina pretočena v francoske barrique sode. Cabernet sauvignon v nove sodčke, cabernet franc v eno leto stare 350 l sodčke, merlot pa polovico v nove in polovico v eno leto stare sodčke.  Zorela so ločeno 24 mesecev. Mlečni razkis je potekel v celoti. Sledil je izbor najboljših sodčkov caberneta, merlota in cabernet franca, združevanje in nadaljnje zorenje v velikih 40 hl sodih.

Vino je temno rubinasto rdeče barve, z vijoličnim odtenkom in granatnim robom. Na vonju je čutiti zrele kandirane pomaranče, višnjevo in slivovo marmelado. Ima zeliščni značaj poprove mete, črnega popra in mediteranskih začimb. Zaključuje se z aromo vanilje, kakava, črne čokolade in zapečene skorje črnega kruha. Vino je polnega sladkastega okusa, uravnoteženo. Dolg in plemenit odhod z žametnim zatonom.

Vino postrezite ohlajeno na 16 °–18°C. Priporočamo ga k divjačina, medaljoni v slivovi omaki. A plus rdeče ima potencial staranja 10 let in več.