A PLUS – RDEČE

Eleganca vina A plus – rdeče je rezultat tenkočutnega spremljanja zorenja grozdja na izjemnih legah, skrbnega donegovanja v najboljših barikih in avtorske vloge glavnega enologa.

Tekoči letnik

2017

Alkohol

14,0% vol

Skupne kisline

5,34g/l

pH

3,66

Ostanek sladkorja

Suho

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Pridelano samo v kakovostno najboljših letnikih. Vsaka sorta je pridelana posebej. Vse grozdje je vinificirano ločeno. Izvedena je bila dolga maceracija pri temperaturi 25-28˚C. Merlot je bil maceriran 15 dni, cabernet sauvignon 18 dni in cabernet franc 13 dni. Po maceraciji in fermentaciji so bila vina pretočena v francoske barrique sode. Cabernet sauvignon v nove sodčke, cabernet franc v eno leto stare 350 l sodčke, merlot pa polovico v nove in polovico v eno leto stare sodčke.  Zorela so ločeno 24 mesecev. Mlečni razkis je potekel v celoti. Sledil je izbor najboljših sodčkov caberneta, merlota in cabernet franca, združevanje in nadaljnje zorenje v velikih 40 hl sodih.

Vino je temno rubinasto rdeče barve, z vijoličnim odtenkom in granatnim robom. Na vonju je čutiti zrele kandirane pomaranče, višnjevo in slivovo marmelado. Ima zeliščni značaj poprove mete, črnega popra in mediteranskih začimb. Zaključuje se z aromo vanilje, kakava, črne čokolade in zapečene skorje črnega kruha. Vino je polnega sladkastega okusa, uravnoteženo. Dolg in plemenit odhod z žametnim zatonom.

Vino postrezite ohlajeno na 16 °–18°C. Priporočamo ga k divjačina, medaljoni v slivovi omaki. A plus rdeče ima potencial staranja 10 let in več.