DE BAGUER – BELO

De Baguer chardonnay – sauvignon blanc se odmika od pretirano polnih vin, ki jih običajno srečamo v najvišjih cenovnih razredih. Enolog v njem ne išče močnega telesa, temveč jasne sortne arome in mineralnost, s katero se najbolje izrazi briška zemlja.

Tekoči letnik

2017

Alkohol

13.5 % vol

Skupne kisline

5,11 g/l

pH

3,41

Ostanek sladkorja

Suho

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je bilo pred pecljanjem ohlajeno na temperaturo 8°C. Po 48 urah bistrenja s hlajenjem je bil pretočen le popolnoma bister del mošta. Sledil je pretok in fermentacija chardonnaya  v francoskih barrique sodih, sauvignon je fermentiral v inox posodi. Po končani fermentaciji je sledilo 12-mesečno zorenje v stiku z drožmi s tedenskim dvigovanjem. Potem je prišlo do tipizacije chardonnaya in sauvignona in nadaljnjo zorenje v inox posodi. 

Vino je zlato rumene barve z zelenim odtenkom. Na vonju je čutiti kompleksno aromo chardonnaya, z zaznavnimi notami agrumov, melone, praženih oreščkov, ki se prepletena s svežino in zeliščnostjo sauvignona. Vino je bogatega okusa,strukturno,mehko in hkrati zeliščno. Sadni, tropski okus sadja je trajen in eleganten. Odhod je dolg in žameten.

Vino postrezite ohlajeno na 10–12 °C. Priporočamo ga z dimljenim lososom z avokadom, ribo v pečici ter z belim mesom z zelišči. De Baguer belo ima potencial staranja do 15 let.