DE BAGUER – BELO

De Baguer chardonnay – sauvignon blanc se odmika od pretirano polnih vin, ki jih običajno srečamo v najvišjih cenovnih razredih. Enolog v njem ne išče močnega telesa, temveč jasne sortne arome in mineralnost, s katero se najbolje izrazi briška zemlja.

Letnik

2017

Alkohol

13.5 % vol

Skupne kisline

5,11 g/l

pH

3,41

Ostanek sladkorja

3,3 g/l

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je bilo pred pecljanjem ohlajeno na temperaturo 8°C. Po 48 urah bistrenja s hlajenjem je bil pretočen le popolnoma bister del mošta. Sledil je pretok in fermentacija chardonnaya  v francoskih barrique sodih, sauvignon je fermentiral v inox posodi. Po končani fermentaciji je sledilo 12-mesečno zorenje v stiku z drožmi s tedenskim dvigovanjem. Potem je prišlo do tipizacije chardonnaya in sauvignona in nadaljnjo zorenje v inox posodi. 

Vino je zlato rumene barve z zelenim odtenkom. Na vonju je čutiti kompleksno aromo chardonnaya, z zaznavnimi notami agrumov, melone, praženih oreščkov, ki se prepletena s svežino in zeliščnostjo sauvignona. Vino je bogatega okusa,strukturno,mehko in hkrati zeliščno. Sadni, tropski okus sadja je trajen in eleganten. Odhod je dolg in žameten.

Vino postrezite ohlajeno na 10–12 °C. Priporočamo ga z dimljenim lososom z avokadom, ribo v pečici ter z belim mesom z zelišči. De Baguer belo ima potencial staranja do 15 let.