DE BAGUER – RDEČE

De Baguer merlot – cabernet franc se odmika od pretirano polnih vin, ki jih običajno srečamo v najvišjih cenovnih razredih. Enolog v njem ne išče močnega telesa, temveč jasne sortne arome in mineralnost, s katero se najbolje izrazi briška zemlja.

Letnik

2016

Alkohol

13,5 % vol

Skupne kisline

4,4 g/l

pH

3,72

Ostanek sladkorja

4,5 g/l

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Vino je temno, rubinasto rdeče barve z vijolično noto. Na vonju je čutiti sadnost merlota, murve, slive, rdečega  jagodičevja, ki se prepleta z zeliščno noto cabernet franca. Vino je polnega elegantnega telesa, sadnost se prepleta z zeliščnostjo in pikantnostjo zelenega popra, dolg čokoladen, kavnat pookus.

Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je vinificirano ločeno. Izvedena je bila dolga maceracija pri temperaturi 25-28˚C v lesenih koničnih vinifikatorjih. Po maceraciji je bil merlot pretočen v nove 225-litrske barrique sode, cabernet franc pa v nove 350-litrske sode. Vino je zorelo ločeno 24 mesecev. Sledila je tipizacija in združevanje merlota in cabernet franca. Nadaljnjo zorenje je potekalo v inox posodi. 

Vino postrezite ohlajeno na 14-16 °C. Priporočamo ga k divjačini, zrezkom z gobami, k tartufom in dozorelim sirom. De Baguer rdeče ima potencial staranja do 20 let.