Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.
DE BAGUER – RDEČE
De Baguer merlot – cabernet franc se odmika od pretirano polnih vin, ki jih običajno srečamo v najvišjih cenovnih razredih. Enolog v njem ne išče močnega telesa, temveč jasne sortne arome in mineralnost, s katero se najbolje izrazi briška zemlja.
Tekoči letnik | 2019 |
---|---|
Alkohol | 13,5 % vol |
Skupne kisline | 5,06 g/l |
pH | 3,68 |
Ostanek sladkorja | Suho |
Vino je temno, rubinasto rdeče barve z vijolično noto. Na vonju je čutiti sadnost merlota, murve, slive, rdečega jagodičevja, ki se prepleta z zeliščno noto cabernet franca. Vino je polnega elegantnega telesa, sadnost se prepleta z zeliščnostjo in pikantnostjo zelenega popra, dolg čokoladen, kavnat pookus.
Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je vinificirano ločeno. Izvedena je bila dolga maceracija pri temperaturi 25-28˚C v lesenih koničnih vinifikatorjih. Po maceraciji je bil merlot pretočen v nove 225-litrske barrique sode, cabernet franc pa v nove 350-litrske sode. Vino je zorelo ločeno 24 mesecev. Sledila je tipizacija in združevanje merlota in cabernet franca. Nadaljnjo zorenje je potekalo v inox posodi.
Vino postrezite ohlajeno na 14-16 °C. Priporočamo ga k divjačini, zrezkom z gobami, k tartufom in dozorelim sirom. De Baguer rdeče ima potencial staranja do 20 let.