DE BAGUER – RDEČE

De Baguer merlot – cabernet franc se odmika od pretirano polnih vin, ki jih običajno srečamo v najvišjih cenovnih razredih. Enolog v njem ne išče močnega telesa, temveč jasne sortne arome in mineralnost, s katero se najbolje izrazi briška zemlja.

Tekoči letnik

2019

Alkohol

13,5 % vol

Skupne kisline

5,06 g/l

pH

3,68

Ostanek sladkorja

Suho

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Vino je temno, rubinasto rdeče barve z vijolično noto. Na vonju je čutiti sadnost merlota, murve, slive, rdečega  jagodičevja, ki se prepleta z zeliščno noto cabernet franca. Vino je polnega elegantnega telesa, sadnost se prepleta z zeliščnostjo in pikantnostjo zelenega popra, dolg čokoladen, kavnat pookus.

Vsaka sorta je predelana posebej. Vse grozdje je vinificirano ločeno. Izvedena je bila dolga maceracija pri temperaturi 25-28˚C v lesenih koničnih vinifikatorjih. Po maceraciji je bil merlot pretočen v nove 225-litrske barrique sode, cabernet franc pa v nove 350-litrske sode. Vino je zorelo ločeno 24 mesecev. Sledila je tipizacija in združevanje merlota in cabernet franca. Nadaljnjo zorenje je potekalo v inox posodi. 

Vino postrezite ohlajeno na 14-16 °C. Priporočamo ga k divjačini, zrezkom z gobami, k tartufom in dozorelim sirom. De Baguer rdeče ima potencial staranja do 20 let.