PENINA VIRGO

Omejena serija ročno degožiranih penin v magnum steklenicah, ki kar 60 mesecev zorijo na kvasovkah.

Letnik:

2013

Alkohol:

12,5% vol

Skupne kisline:

6,43g/l

pH:

3,21

Ostanek sladkorja:

2,3 g/l

Briška klima spaja svežino hladnih alpskih vetrov in toplega sredozemskega zraku, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

Vsaka sorta je pridelana posebej. Fermentacija je potekala 7 mesecev, ločeno v inox posodah za chardonnay, modri pinot in rebulo. Tako smo dobili osnovno vino z 11% alkohola. Sledila je združitev vseh treh sort, vino je bilo nato pretočeno v 1,5-litrske steklenice, kjer je potekla sekundarna fermentacija. Vino je na kvasovkah (sur lie) ležalo vsaj 6 let. Sledi ročno degožiranje in dodajanje likerja brez dodanega sladkorja (pas dose). Število steklenic: 400-800 na leto.

Penina je rumenozelene in zlate barve, drobni in subtilni mehurčki so živahni in energični. Njena aroma je kompleksna in zapeljiva, zaznati je suho sadje s kančkom kruhove skorje. Prepriča izrazita mineralnost in poudarjena svežina citrusov. Na okusu je zaznati pecivo in bele sadeže, citruse ter polno in harmonično mineralnost, ki doživi vrhunec v prepričljivem in dolgem zaključku.

Penino postrezite dobro ohlajeno na 6 °–8°C. Priporočamo jo kot aperitiv v kombinaciji s sušijem ali rakci.  Penina Virgo ima potencial staranja do 2 leti.