Terroir - de Baguer

Vinogradništvo je imelo v Brdih pomembno vlogo že vse od srednjega veka, njegovi začetki pa gotovo segajo že v rimsko dobo. Nad vasjo Golo Brdo so odkrili peške vinske trte (Vitis vinifera), ki nakazujejo, da je bila vinska trta tu razširjena že pred prihodom Rimljanov. Več kot dva tisoč let trajajoča vinogradniška zgodovina je dokaz, da so Brda izjemno področje za gojenje vinske trte, ki že od nekdaj slovi po kakovosti pridelanih vin.

OPOKA


Tukajšnje idealne pogoje ustvarjajo opoka, z minerali bogata zemlja, ki prekriva tla gričevnate pokrajine, podnebne danosti in prizadevanja tukajšnjih že pregovorno delavnih ljudi.

V VINOGRADU


Terasasti vinogradi na soncu izpostavljenih legah so zatravljeni, bogati z minerali in nadvse skrbno obdelani - ob upoštevanju načel trajnostne pridelave in z minimalno obremenitvijo, v povprečju z okrog enim kilogramom na trto. 

STARI VINOGRADI


Velika vina se rodijo na skrbno izbranih legah, s spoštovanjem tradicije, s strastjo in z jasno vizijo. Ko govorimo o vinih de Baguer, Single vineyard in A plus, je samo najboljše grozdje dovolj dobro. Da pridelamo grozdje najvišje kakovosti, se opiramo na dolgoletne izkušnje pri izbiri najprimernejših leg in pri tem izbiramo vinograde, ki so stari od 25 do 65 let.

Grozdje, ki ga na najboljših briških legah z veliko prizadevanja pridelajo naši družinski vinogradniki, se v kleti predela z uporabo preizkušenih, pa tudi inovativnih vinarskih metod. Veliko vino je tudi rezultat znanja, nadarjenosti in intuicije ekipe enologov in kletarjev Kleti Brda pod vodstvom glavnega enologa, ki jamči za vrhunsko in dosledno kakovost vin de Baguer,  A plus in Single Vineyard.

GROZDJE Z IZBRANIH LEG


Vinogradi so zatravljeni, bogati z minerali in nadvse skrbno obdelani ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja in nizke obremenitve trt – do kilograma po trti. Tla so bogata z minerali in revna z organsko snovjo, kar dela te lege edinstvene.


Grozdje z izbranih leg v krogu družine in prijateljev naberemo v zabojčke v času najugodnejše zrelosti ter ga v nekaj urah pripeljemo v klet, kar je ključnega pomena za kakovost vina.

ZORENJE V LESENIH SODIH


Ko grozdje prispe v klet, ga sprva razpecljamo, drozgo pa ohladimo in maceriramo. Sledi stiskanje, vrenje in zorenje. Slednje poteka tako v lesenih sodih kot v posodah iz nerjavečega jekla.


Verjamemo, da je treba stik vina z lesom natančno opredeliti glede na sorto in želen slog, zato enolog za vsako sorto in letnik posebej določi optimalno obdobje zorenja v lesenih sodih.

Šele ko vino doseže popolno harmoničnost, se stekleniči, nato pa v steklenicah preživi še nekaj mesecev, da se umiri, preden ga ponudimo trgu.